پنل رتبه‌بندی شهرهای هوشمند برگزار شد
13 تیر 1402
پنل رتبه‌بندی شهرهای هوشمند برگزار شد

در دومین روز از چهارمین نمایشگاه و کنفرانس شهر هوشمند ایران که در ۱۲ تیرماه ۱۴۰۲ در شبستان مصلی امام خمینی برگزار شد، پنلی با عنوان رتبه‌بندی شهرهای هوشمند ایران با همکاری هاب شهر هوشمند، سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) برگزار شد.
در این پنل دکتر وزیری (رئیس مرکز پژوهش‌های سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها)، دکتر محمد حسن‌زاده (رئیس ایرانداک)، مهندس حیدریان (مشاور مدیرکل سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها) و مهندس قریبی (بنیان‌گذار هاب شهر هوشمند) در خصوص لزوم ارزیابی اقدامات شهرها و شهرداری‌ها در حوزه هوشمندسازی و در نهایت رتبه‌بندی شهرها تأکید کردند.

مهندس حیدریان در خصوص چرایی و اهمیت رتبه‌بندی شهرهای هوشمند ایران توضیحاتی ارائه کردند و در خصوص نبود یک سیستم جامع و کامل در خصوص هوشمندسازی این فرآیند نیز نکاتی ارائه کردند. به گفته ایشان، خلأ شناسایی و درک وضع موجود شهرها و شهرداری‌ها در حوزه هوشمندسازی و تحول هوشمند، چالشی جدی است که شهرها تصویر درستی از وضع موجود خود و پیشرفت‌های خود نسبت به سال گذشته نداشته و برنامه‌های توسعه‌ای در راستای تحقق شهر هوشمند و توجه به شاخص‌های شهر هوشمند تدوین و اجرا نمی‌شود.

در بخشی از پنل نیز دکتر وزیری به نکات جامعی در خصوص ماهیت رتبه‌بندی و لزوم این اقدام به‌صورت مشترک توسط سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران و هاب شهر هوشمند تأکید کردند و به نحوه تعامل با شهرها و بسته‌های حمایتی مالی و معنوی برای شهرهای پیشرو در حوزه شهر هوشمند اشاره کردند که از طریق وزارت کشور محقق خواهد شد.

در ادامه دکتر حسن‌زاده در خصوص تجربه موفق رتبه‌بندی پارک‌های علم و فناوری ایران نکاتی ارائه کردند و به این نکته اشاره کردند که با همکاری سه مجموعه می‌توان اقدام جدی در حوزه شناسایی وضع موجود و ارائه بسته‌های توسعه‌ای و تعالی برای شهرهای ایران در راستای تحقق شهر هوشمند انجام داد.

ایشان همچنین آمادگی ایرانداک را برای پیشبرد هرچه سریع‌تر این مهم اعلام نمودند.

در ادامه، در خصوص نحوه ارزیابی و شاخص‌های در نظر گرفته شده در سامانه رتبه‌بندی شهرهای هوشمند ایران که توسط هاب شهر هوشمند توسعه داده شده است نیز نکاتی توسط قریبی مطرح گردید و طرح‌های توسعه این سامانه توسط ایشان به سمع شرکت‌کنندگان رسید.

قریبی با اشاره به سامانه ارزیابی شهرهای هوشمند ایران گفت، هاب شهر هوشمند پروژه ارزیابی میزان هوشمندسازی شهرهای هوشمند ایران را از سال ۹۸ آغاز کرد و در این راستا نشست‌های متعددی برای شناسایی ظرفیت‌ها و بازیگران مشترک در حوزه شهر هوشمند را آغاز کردیم. در زمینه زیرساختی اقدامات خوبی از سوی مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران صورت گرفت که با استقبال مناسبی مواجه شد. هاب شهر هوشمند برای اینکه اقدامات لازم در حوزه شهر هوشمند را سامان‌دهی کند سامانه‌ای بر اساس شاخص‌ها و استاندارهای بین‌المللی حوزه شهر هوشمند طراحی کرده است. این سامانه در اولین بزرگداشت روز ملی شهر هوشمند در سال ۱۴۰۰ رونمایی شد.

به گفته ایشان، این سامانه بر اساس شاخص‌های استاندارد بین‌المللی ITU و برنامه U4SSC در خصوص ارزیابی شهرهای هوشمند توسعه داده شده است و در آینده قابلیت این را دارد تا بر اساس شاخص‌های ایرانی و بومی نیز شهرهای ایران رتبه‌بندی شده و هم‌زمان با بزرگداشت روز ملی شهر هوشمند (۴ آذرماه) جایزه ملی شهر هوشمند به شهرهای پیشرو اهدا خواهد شد.

این سامانه باتوجه‌به عدم تحقق لایحه مدیریت یکپارچه شهری، به نحوی طراحی شده است که سازمان‌های دخیل در مدیریت شهری بتوانند شاخص‌های سازمان خود را تکمیل کنند و در نهایت و پس از راستی‌آزمایی و صحت‌سنجی، رتبه‌بندی اعلام شود.